måndag

The Descendants - Hawaii revisited

Slank in på en av årets mest Oscarsnomierade filmer - The Descendants. George Clooney lockade såväl som det faktum att en annan stor roll i filmens innehas av den nyligen besökta ögruppen Hawaii! En av filmens stora behållningar var att försöka lokalisera så många av inspelningsplatserna som möjligt.

Matt King (Clooney) är en framgångsrik affärsman vars släkt äger ett stort landområde på Hawaii. Hemmavid är han dock mer frånvaranade, och har en ansträngd relation till såväl sina två döttrar som till sin hustru. När hustrun hamnar i koma efter en båtolycka tvingas han för första gången på egen hand ta ansvar för döttrarna - den udda 11-åringen Scottie och den struliga och arga tonåringn Alex. Snart uppdagas det att Matts hustru levt ett dubbelliv och tillsammans med döttrarna beger sig Matt ut på en resa mellan Hawaiis öar för att söka upp älskaren och ge honom en chans att säga farväl.

På klassiskt film-manér blir deras fysiska resa genom det vackra Hawaii även en känslomässig sådan för Matt och döttrarna då de sakta närmare sig varandra, får bearbeta det som hänt och förbereda sig på att ta avsked av hustrun/modern. Dynamiken mellan Clooney och tjejerna som spelar hans döttrar är fin, och det ryktas om att Clooney kommer kamma hem sin andra Oscar för rollprestationen (han har inte gråtit sådana krokodiltårar sedan Carols överdos i pilot-avsnittet av Cityakuten - 94!).

Detta är en film som berättar en tragisk historia, men med humoristiska inslag. Det tycks som om regissören Alexander Payne har låtit sig inspirerats av "indie"-dramakomedier som t ex Little Miss Sunshine och Juno, men ibland blandas det in scener med en mer "korkad" typ av humor som t ex Baksmällan-filmerna. Det gör att jag har svårt att sedan slå över och verkligen beröras av de dramatiska och sorgliga scenerna. Eller så var kanske mitt hjärta osedvanligt känslokallt härom dagen, för trots ljudet av sexhundra snörvlande medbiobesökare, grät jag inte i slutet!

Trivia: Regissören Alexander Payne är kanske mest känd för filmen Sideway tillika George Clooneys favoritfilm. Clooney bad redan på manusstadiet om att få spela en av rollerna i filmen, men ansågs vara för känd och för snygg och rollen gick istället till mer okända Thomas Hayden Church. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar